11 veebruar 2015

Kaalikas ja lõhe

Minu raskekujuline MKR sõltuvus sai hiljaaegu nn asendusravi. Puhtjuhuslikult ilmus telekaekraanile Tareq Taylor. Kui Fääri saarte õhus roiskunud lambakints, lunniliha  ja peenhomaar tundus kättesaamatuna, siis kaalikas ja lõhe oli igati väärt kamp järeleproovimiseks. 


Kaalikas ja lõhe
neljale

Kaalikas:

Koostisained
  • 400 g kaalikat
  • 1 spl suhkrut
  • 1 spl valge veini äädikat
  • 1 spl võid
Kuidas seda teha
  1. Koori ja viiluta kaalikas ja keeda kergelt soolatud vees poolpehmeks, kurna kuivaks
  2. Kuumuta pannil suhkur, äädikas ja või kuni redutseerunud. Lisa kaalikatükid ja kuumuta neid selles nn glasuuris.

Lõhe:

Koostisained
  • 800 g tippkvaliteedis lõhe
  • 1 spl võid
  • soola
Kuidas seda teha
  1. Lõika lõhefilee naha küljest lahti ja parajateks portsjoniteks. Isiklikust tarkusest võin lisada, et  nuga võiks hoida sellise nurga alla, et nahaalune tume kiht ei tuleks kaasa. Tume kiht on mõru maitsega, sest kalal kogunevad naha alla jääkained, mida pole mõtet söögiks pakkuda.
  2. Kuivale pannile pane keskmise jämedusega soola ja aja pann kuumaks. Aseta sinna lõhetükid. Küpseta  2-3 minutit. Keera tükid ringi ning alanda kuumust.
  3. Lisa või, kui või sulanud kasta sellega pealmist kihti. Küpseta 3-4 minutit igast küljest, kuniks kalatükk selline meedium ja pehmelt vetru.
  4. Tareq serveeriks seda kartulipüree, rabarberisalsa ja glasuuritud kaalikaga. Ehk põhjamaiselt.

Kõik muu alljärgnevs  roas on tingitud hetkel mitte nii põhjamaisest külmkapi sisus, hetkeisust, poes parajasti leiduvast kvaliteetsest avokaadost ja saate inspireerivast õhustikust.
Ehk kaalikas ja lõhe ainetel valmis läätsesalat- rõõmus, värviline, imemaitsev.
Sobib maskuliinsemaks sõbrapäevaks.
Salatisse pääsesid glasuuritud kaalikatükid, lõhekuubikud, keedetud läätsed, veidi peenelt hakitud tšillit, jupp peenelt hakitud porrulauku, avokaado viilutatult, sidrunimahla, hakitud peterselli, õli, granaatõunaseemneid, spinatilehti.

Läätsede keetmine- pane potti puljongit või vett, soola, küüslauguküüned, rohmakalt lõigatud sibulad, porgandid, sellerit, petersellivarred, loorberileht. Lisa pestud läätsed, aja keema ning keeda nõrgal tulel veidi vähem kui pakendil kirjas. Jäta jahtuma. Kurna. Maitsesta läätsed hakitud petersellilehtede, oliivõli, sinepi ja sidrunimahlaga.  Jahvata pipart veskist.
Sega kõik komponedid ettevaatlikult, laota kaunilt vaagnale,  piserda peale veel veidi head õli, sidrunimahla.

NB! Õli võiks vabalt olla nagu Tareq il- külmpressitud rapsiõli, üliheas kvaliteedis saadaval nt Norras.. ja muudes põhjamaades. Meil mitte.


0 kommentaari:

Postita kommentaar