16 oktoober 2012

Kanada ema õunakook

Loomulikult teeb parimat õunakooki ema. Siin üks neist “ema kookidest”, tegemist aga pole seekord minu kalli lapsevanema, vaid hoopis chef Allan Williams`i emaga, kes resideerub sedakorda Kanadas. Prince Edwardi saarel. Kuulsas kulinaariamekas. Kook on igatahes tasemel, nagu kogu ülejäänud raamatki.

Pirukapõhi
Sellest pirukapõhja kogusest saab kuue piruka jagu tainast. Jagada tainas osadeks ja pakkida eraldi kilesse ja hoida sügavkülmas. Säilib kahe kuu jooksul.
1, 375 liitrit nisujahu
2 tl soola
500 g searasva
15 ml valge veini äädikat
1 muna
külma vett

Täidis
250 ml toorjuustu
125 ml pruuni suhkrut
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 muna
1/2 tl vanilliektsrkti
1 liiter õunukuubikuid, 2 cm läbimõõduga (tumenemise vältimiseks piserdada sidrunimahlaga)

Purukatteks
185 ml nisujahu
125 ml pruuni suhkrut
125 ml võid
1/2 tl kaneeli

Sega jahu ja sool. Tükelda külm searasv ja pudista koos jahuga sõrmede vahel väiksemateks tükkideks. Klopi muna koos äädikaga kergelt lahti ja lisa niipalju külma vett, et kokku saaks vedelikku 250 ml. Lisa vedelik ja suru taignaks. Jaga taigen kuueks osaks ja pane üks osa külmkappi vähemalt 1 tunniks. Ülejäänud osad jaota kilekotti ja säilita sügavkülmas.
Külmast tulnud taigen rulli ~6 mm paksuseks ja suru vormi põhjale ja servadesse.
Vahusta täidise ained kreemiseks. Lao taignapõhjale õunaviilud ja kalla peale täidis. Kata puruga (purukatte ained pudista sõrmed vahel tükilise struktuurini, ära liiga peeneks tee) ja küpseta 190 kraadises ahjus 25-30 minutit.
Lase jahtuda ja paku koos jäätise, vahukoore või cheddari juustuga.

Allikas: Flavours of Prince Edward Island

Tripadvisor`foto PEI-st ehk Prince Edwardi saarest

0 kommentaari:

Postita kommentaar