21 september 2012

Tomatihoidis vürtsköömnete, mee ja ingveriga

Kui tippköökides küsitaks, ilma milleta nad kokakunsti ette ei kujuta, siis ilmselt vastataks väga paljudel juhtudel- tomat. Tomati mõnus hapukus ja magusus lihtsalt toob täiuslikult ideaalselt esile teiste toiduainete parimad omadused. Mina võin häbiga tunnistada, et olen igal aastal teatud konkreetsel aastaajal (käesolev) üleprodutseeriva kasvuhoone omaniku ees kurti või muidu lolli mänginud, sest mul polnud vähematki soovi tervet kastitäit oma võileivale panna või pastakastmeks segada. Tomatist ise püree ja ketšup valmis keeta  tundus aga ebasoovitatavalt ajanõudlik või ülemäära keeruline tegevus.
Nüüd on aga olukord risti vastupidi ja igasuguse tomatikasvatuse salanipi,  värvi, kuju ja sordi  vastu ilmutan ülemäärast kirge. Asi on juba jõudnud sinnamaale, et tomatikeedupoti juures veedetud nädalavahetust pean täisväärtuslikuks vaba aja veetmise viisiks ja tunnen end kui kunstnik komponeerides erinevaid maitseid, mis meeltele meeldivad. Milline lai spekter võimalustest- kas panna selleri-, peterselli- või mädarõikajuurt? nelki? ingverit? tšillit? kaneeli? aniisi? basiilikut? koriandrit? tüümianit? või hoopis vanilli?



Tomatihoidis vürtsköömnete, mee ja ingveriga

20 tomatit, keskmise suurusega
4 spl oliivõli
2 punast sibulat
8 küüslauguküünt
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl jahvatatud koriandriseemneid
2 tl värsket ingverijuurt, riivitud
1-2 tšillikauna, kangemat sorti
200 ml õunaäädikat
200 ml suhkrut
200 ml mett
4 loorberilehte
soola, musta pipart veskist

Lase suures potis vesi keema, tõsta vahukulbiga pooled tomatid potti ja keeda mitte rohkem kui 1 minut. Tõsta jälle vahukulpi kasutades tomatid veest välja, lase veidi jahtuda, koori. Korda sama ülejäänud tomatitega. Kooritud tomatid tükelda. Kuumuta suurel sügaval pannil või paksu põhjaga potis  õli, lisa viilutatud sibulad, küüslaugud, tšillikaun, koriander, vürtsköömned ja ingver ning kuumuta õrnalt kerge karamellistumiseni  ~5 minutit. Lisa äädikas, suhkur, mesi ja keeda tasasel tulel veel ~5 minutit. Lisa tükeldatud tomatid, loorberilehed, maitsesta soola ja musta pipraga ning  jäta tasasele tulele keema 1 tunniks. Võta loorberilehed välja, surista saumikseriga ühtlaseks, lase veel korraks keema ja pane purki.

0 kommentaari:

Postita kommentaar