11 september 2011

Röstitud maisi supp vürtsika maitsevõiga

Kui küsida toidublogijatelt, millist võõramaist toiduajakirja nad eelistaksid, siis paljud annavad oma kõrged punktid inglaste Deliciousele. Tõepoolest- kaunid fotod, suurepärased retseptid, leidlikud ideed. Eriti vägev on hooajalise tooraine rubriik- tõepoolest, mida peale hakata kõigi nende tomatite, ploomide ja põldmarjadega. Parema kliimaga õnnistatud paikadest toodud pommude/baklažaanide, nektariinide, maisitõlvikute ja viigimarjadega? Nii juhtubki, et Deliciouse`st inspireerituna ilmuvad tõelised hõrgutised ka meie laudadele- tomati tarte-tatin või pommumoos.
Mind hullutab ka mais. Näiteks alpide itaaliapärastes restoranides on polenta (maisijahupuder) väga pakutav toit. Kui teised eelistavad maisikördile peenemaid või harjumuspärasemaid roogi, siis mina lasin endale  kuldset putru üle päeva taldrikule lajatada.

Mõned näited Deliciouse hooajatoitudest
Maisijahupannkoogid, serveeritud kuumsuitsulõhe, creme -fraiche ja murulauguga
Ploomimoos apelsinide ja kardemoniga
Viigimarjad ja põldmarjad tähtaniisisiirupis..

.. no ja siis Röstitud maisi supp vürtsika maitsevõiga

3 suurt maisitõlvikut
50 g sulatatud võid
1 keskmine sibul, õhukeselt viilutatud
1 küüslauguküüs, purustatud
1 väike porrulauk, õhukeselt viilutatud
1 väike porgand, õhukeselt viilutataud
1, 2 liitrit köögiviljapuljongit
2 tl sidrunimahla
1-3 tl peensuhkrut (oleneb maisi magususest)

Maitsevõi jaoks
1/2 tl vürtsköömne seemneid
1/2 tl koriandriseemneid
50 g võid, pehmet
1 väike chillikaun, peeneks hakitud
1/2 tl kurkumi
1/2 tl paprikapulbrit
1/4 tl soola

Kuumuta ahi 220 kraadini. Lao koortest puhastatud maisitõlvikud tihedalt ahjuvormi. Puista soola ja nirista peale supilusikatäis sulavõid. Pane ahju umbes 30 minutiks, esimese poole küpsetusajast fooliumi alla. Teise poole ilma, sest maisitõlvikud võiksid olla õrnalt pruunistunud.  Jahuta ja eemalda tõlvikute küljest noaga kraapides terad. Kuumuta/hauta pannil ülejäänud võis küüslauk, sibul, porru ja porgand ning see võtab umbes 10 minutit.  Sel ajal võid valmistada maitsevõi. Selleks aja kuiv pann kuumaks ja rösti sellel vürtsköömne ja koriandriseemned (keskmisel kuumusel kuni kergelt pruunistuvad ja hakkavad aroomi eraldama). Jahvata. Sega pehme või sisse koos tšilli, paprikapulbri, kurkumi, soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Pane kõrvale, aga ära külmuta.

Lisa eelnevalt kuumutatud köögiviljadele puljong, aja keema ja keeda umbes 5 minutit kuni köögivili pehme. Lisa maisiterad, jätka kuumutamist umbes 3 minutit või niikaua kuni maisiterad pehmed! Enne püreerimist lase supil jahtuda ja peale püreerimist aja uuesti korraks keema, maitsesta sidrunimahla, suhkru, soolaga ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Serveeri kuumalt koos teelusika maitsevõiga.

Delicious annab kenasti teada, et kogus on 4- le, kilokaloreid 423 ja palju proteiine, rasvu jne..

Paar rasket momenti on supiteol ka- kui oled maisitõlvikud ära röstinud, siis need näevad nii isuäratavad välja, et süüakse enne käest ära. Vürtsköömneid ja koriandriseemneid röstida ja jahvatada on tüütu, aga maitse ja aroom, mis tekib- hädavajalik.
Värske tšilli annab maitsevõile särtsaka punase värvi, kahjuks oli mul kuivatatud kaun, aga teine kord ma sellist järelandmist ei tee.

Ja veel mõned tõelised supileiud eesti toidublogidest, mis ka päikese tuppa toovad või muidu kuuma sisse ajavad.

Läätsesupp kõrvitsa ingveri ja tšilliga
Tõeline borš maitsestatud nelgi ja mustade ploomidega

6 kommentaari:

  1. Milline rõõm kohata teist polentasõltlast :-) Ma võiks ka vähemalt üle päeva seda tarbida ja ikka ei tüdineks. Talvel Veronas käies suutsin lausa mitu korda päevas igas teises söögikohas polentat vohmida :-)
    Supp on ka apetiitne, lähen vaatan, kas meil turul veel maisi alles on.

    VastaKustuta
  2. See kuldne supp jäi ka mul kohe esimesena Deliciousi veergudelt silma -kõlab imemaitsev! Paraku pean veel natuke kannatama, sest saumiksri püreestamisotsik on kaduma läinud ja vajab välja vahetamist:)

    VastaKustuta
  3. Hei! Tänan Liina ja Merit Delciouse avastamisele kaasaaitamises! Ei teagi kohe, miks ma kõik need aastad ilma selleta niimoodi lörri olen lasknud minna. Köögitehnika katkiminek on küll tõeline õnnetus, tunnen kaasa!

    VastaKustuta
  4. Deliciouse olen enda jaoks ka mõnda aega tagasi avastanud, hetkel on veel üks suur lemmik soomlaste Ruoka & Viini. Pean aga häbiga tunnistama, et polentast on mul õnnestunud siiani täiesti tahtmatult hoiduda.:) Supp on muidugi tõeliselt ahvatlev ja ilmselt tuleb ikka ka mais koju tuua.

    VastaKustuta
  5. Marju, tegin nüüd ka supi ära ja postitasin blogisse koos mõningate mõtetega, mis tekkisid - vaata, kas nõustud:)

    VastaKustuta
  6. Tere Merit! Nõustun Sinuga 100%

    1)puljong 1,2 liitrit on täpselt paras 3 tõlviku jaoks (mul söödi osa kohe ära, mis mul sujuvalt meelest läks üles täheldada). Puljongiks ei kasuta ma ei fondi ega kuubikuid, muidu maitsevad kõik toidud ühtmoodi. Kõige lihtsam ja ka parem, teha ise, keetes röstitud aedviljad (tavaliselt sibul, porgand, seller- muu oleneb juba supi iseloomust)

    2)suhkrut ma ei pannudki, supp sai niigi magus

    3)täiesti sametjaseks struktuuriks on vaja kindlasti võimsamat aparaati, koduse saumikseriga jääb pisut teraline, otseselt ei häiri, aga alati saab ju paremini

    4)hautamise faasis ma tšillit ei lisanud, sest suppi sõi suure uudishimuga ka mu titabeebi, aga mul endal kulus maitsevõid siis selle võrra rohkem, sest rohkema tšilli maitse tegi asja heaks!

    Tänan, et tähelepanu juhtisid! Olgem loomingulised, aga jäägem ka täpseks, sest täiesti toimiva retsepti jagamisel on see siiski oluline!

    VastaKustuta